Риба ала Бос

Приготвянето на риба не е от любимите ми кулинарни занимания, но консумацията й (мляс, мляс) е не само задължителна, но и ми носи невероятния дъх на вода, река или море и с това едни спомени, спомени…Но да не се отплесвам! Тъй като мразя да я чистя, си купувам чистена, удоволствието ми се губи и ако ям и плюя костици, т.е. предпочитам филенца или котлети. И така, от поредната промоция в МЕТРО в хладилника попаднаха едни филенца от треска. И ми се доядоха, ама ако може бързичко, чистичко и мегавкусничко. Търсих в мрежата рецепти, но…нищо което да ми грабне окото… Започнах тогава едно допитване до роднини, близки и познати и попаднах на изненадващия талант на моя шеф – той ми даде най-страхотната, бърза и вкусна рецепта:

НЕОБХОДИМОСТИ:

1 пакет рибни филета – треска, зарган, бяла риба, каквото дойде;

4-5 скилидки чесън;

сок от 1/2 лимон;

1-2 ч.л. горчица;

3-4 с.л. зехтин;

копър;

сол и черен пипер на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Фурната се загрява на горно печене до 200 градуса или функция грил. Филетата се размразяват и се посоляват със солта и черния пипер от двете страни. Взема се скарата от печката и се нареждат отгоре. Точно под скарата се слага тава с две чаши вода в нея, за да може да не капе и да не мирише. Филенцата се пекват за по 10-15 мин от всяка стана, но при обръщането трябва много да внимавате да не се разкъсат много. А докато се пекат се приготвя сосче за заливка. В блендер се слагат чесънчетата с горчицата, сока от лимона, копър и 1/2 лъжичка сол. Джуркат се до сособразност 🙂 .

Готовите филенца се сервират залети и овкусени с въпросното сосче, могат да се преглъщат с бира или охладено бяло вино и много вървят със салатка от пресни зеленчуци. И внимавайте да не ви капне слюнка в порцията! :))

Риба ала Бос

П.П. Чудя се и следващия път ще пробвам, дали вместо вода в тавата да не нарежа малко картофки и да се опекат заедно? Какво като им капе рибката отгоре? Даже ще станат още по-вкусни!

Advertisements

One response to “Риба ала Бос

  1. Даже и вече нахранена пак огладнях от тази вкусна рецепта! 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s