МОЯТ Протест

Преди няколко дни прочетох в блога на Вера публикация за протеста от 14.01.2009г и реших и аз да изложа своята позиция, за да не го правя като коментар – по-удобно е пък и ще стане дълго…

И така, от известно време насам от аполитична взех да се превръщам в подстрекател на подобни организирани протести, особено след като на фона на финансовата криза народните избранници решиха да си раздадат премии и 13-та заплата при положение, че в същото време мирно протестираха и полицаи, и фермери, и студенти, всичките поотделно и в различно време, фирмите от строителния  и шивашкия бранш, с които е пряко обвързана дейността и на фирмата, в която работя, освободиха значително количество работници точно преди Коледните празници, а в същото време обявите Предлагам работа в местния ежедневник „Марица“ намаляха от страница и половина-две до едва три-четири колони с максимален ценз за сервиьор или продавач. За образованите това говори достатъчно какво й предстои на държавицата ни. Не само, че противно на приказките на Премиера, че криза няма и няма да има, кризата (донякъде ускорена от журналистическото братство и виковете му по медиите, че видите ли, ще става страшно щото в САЩ еди-кво си станало) вече е факт и започва да се развива тепърва с все по-големи темпове, по простата причина, че на пазара му трябва време да реагира на свиването на потреблението. Подстрекателските си идеи и аз хвърлях в интернет пространството и най-вече в BULFORUM.COM, където се опитвах да убедя младоците и скептиците, че това вече не може да се търпи. Докато един ден не видях отворена нова тема с призив за обединение срещу властта, подета от студентите, за серия от протести с начална дата 14.01.2009. Помислих си, че това е поредната треска, която ще изгори в масовия скептицизъм, но то се оказа много по-силно и масово разпространено. Именно гласността, която призивът получи в итернет, доведе до последвалото го оповестяване в централните новини. Дотук добре. Дойде

ДЕН ПЪРВИ: Бой пред Парламента

ДЕН ВТОРИ: ОСТАВКА

ДЕН ТРЕТИ: ГЬОБЕЦИ

========

ДНЕС: Тоалетна хартия???

Няма да коментирам изстъпленията по време на протеста. Но това не е протест. Това е опит за бунт! Или с други думи: Всяко чудо за три дни!

Бях доста ентусиазирана и почти се запътих и аз към София! Пък по едно време си викам „Абе дай да видя аз тия хора какво искат аджеба. Дали няма да отида на нечии друг протест, не моя?“ Потърсих да видя какви искания имат тези хора, техните организатори все трябва да са написали нещичко. Попаднах на ТОВА!!! Ощипах се няколко пъти и си казах: „Тези не са моите герои, те дори не са герои!“ Сигурна съм, че повечето от тези 6004 души, които са се включили виртуално и онез 3-5 000, взели действително участи в протеста от 14.01.2009 не са знаели, че такъв няма и не може да има реално. Всеки един уважаващ себе си СМИСЛЕН протест има една обща идея, която може да бъде казана от всеки един протестиращ, когато и където да го попиташ. За съжаление, организаторите на този не си бяха направили труда да обединят хората зад тази идея.

Но все пак искам и аз да протестирам срещу това управление, но съм научена когато отхвърля нещо като неставащо, не действащо, лошо и т.н. да предрожа нещо по-добро, което да го замени. Съгласна съм с факта, че не може да се протестира срещу система, налагана от десетилетия без арестувани, без рани, без определена доза грубост, заплахи, огън и оръжие. Както се съгласявам и с факта, че дори и да махнем тези управляващи, тяхното място ще заемат горе-долу пак същите, избрани на същия принцип и със същата система. Тогава хайде да променим системата! СЕГА е най-подходящия момент – след половин година ще я използваме отново за да определим хората, които да заемат местата на днешните управници – пак никому неизвестни и пред никого отговорни, скрити зад лого на партия и нейните отдавна размити във времето уставни цели. Нека следващия протест се обедини зад идеята за смяна на досега действащата  избирателна система, т.е. да не гласуваме за паравани, а за личности, пък дано да станат герои!

Аз искам ТОВА. Това досега е най-точната формулировка за СМИСЛЕНИ искания за един нормален протест, които повечето от нас осъзнават, но не знаят как да формулират. Е, хората са се постарали! БРАВО! Подкрепям с две ръце и ще застана в тълпата, излязла с ТЕЗИ искания!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s