Неделна баница

От малка представата ми за перфектната неделна сутрин е домашно приготвена баница с айрян или кисело мляко и цялото семейство на весели закачки около масата. И тази наделя, та нали е Димитровден, празник голям, преход към зимата, реших официално да закрием сезона на градинските партита с една домашна баница със сирене, огромни халби с айрян и завистливите погледи на съседите през дувара на село. Аз, Виден и дядо Видю си похапнахме и се посмяхме на масата в топло огряната от есенното слънце градина преди да продължим с домашната работа от предния ден, свързана със зазимяването на къщата и двора.

Майка ми и баща ми са ме учили да правя перфектна „редена“ баница по вкуса на моето семейство, която да не е много „мокра“, горния слой кори да се рони и да хрупа в устата. На Виден майка му обаче прави вита баница, която е малко по-сочна от нашата, но която той обожава, както не веднъж ми е натъртвал. А сега де?! Не мога да се меря с майка му, щото аз идвам от друга кухня. Но, от друга страна, и аз не обичам много сухите кори на баницата и от дете винаги ги остъргвам и ям „на баницата мекото“. Ще търся своята рецепта. Аз пък обичам повечко сиренце. И така:

НЕОБХОДИМОСТИ:

1 пакет кори за баница;

1/2 бучка сирене – натрошено;

4 яйца;

прясно или кисело мляко (по желание и наличност);

масло и олио за намазване на тавата

ПРИГОГОВЛЕНИЕ:

Перфектната тава е тази, в която влиза точно една кора без да се налага да се изрязва от листото. Ако имате такава, ползвайте я. Ако не, тава по избор, но за вита баница е най-добре да е кръгла, се намазва с оливце. Ако баницата ще е редена, предварително избройте листата и прегънете ъгълчетата на листата, върху които ще е плънката. Ако ще е вита, сложете три до пет късченца масълце на първото листо. Наръсете от натрошеното сирене по дължина на листото в стройна „магистрала“ и навийте на руло целия лист. Огънете го като охлювче и го сложете в центъра на тавата. От мама знам, че винаги се почва от центъра. Цялата процедура се повтаря със всяко следващо листо, което се нарежда плътно да предходното, докато охлювчето не запълни целия овал на тавата и не стане охлювище 🙂 .

Включете фурната да загрява на 200 градуса. В отделна купа чуквате яйцата и ги разджурквате с вилица, добавяте млякото до количество, което ви се вижда достатъчно и обливате баницата равномерно и така, че да й влезе във всяка кухина или дупка. Ако не стига, доливате само мляко. На равномерни места отгоре слагате от същите малки късченца масълце под формата на цвете, примерно. Фурната се е загряла до 200 градуса, мушвате й баницата и след около 30 до 45 минути (това зависи от фурната) я изключвате. В огромна кана разбърквате по кофичка кисело мляко на човек за айрян. Иначе няма да стигне, предупреждавам ви! А ароматът, който се носи докато се пече…. Отворете вратите на всяка стая в къщи и за нищо на света не включвайте аспиратор! Грях е! 😉

Ако правите по-малка баница и ви останат три листа от един пакет ви препоръчвам рецептата за спаначени тарти с мента на Йоана, за да има апетитни закуски и през седмицата.

П.П. Снимките са правени в промеждутък в кухнята и набързичко, щото отвън вече се чуваха нетърпеливи подвиквания…

Advertisements

9 responses to “Неделна баница

  1. Изглежда вкусна баницата 😉 , а киселото мляко каква марка е?

  2. Нали знаеш, че аз хапвам обезмаслено 0,1% без значение на марката. Последно си бях купила на Герма и да кажа: НЕ СИ ВЗИМАЙТЕ ОТ ТАЗИ ФИРМА!!! След една седмица в хладилника се прокисна!!! Това значи, че не му е чиста работата: КИСЕЛО мляко да се ПРОКИСНЕ!

  3. тази вечер ще я правя за 2-ри път, колкото и да трябва да спазвам разкрасителна диета 🙂 поздрави!

  4. Радвам се, че се е харесала толкова! На мен ми се развали фурната и сега съм като осакатена 😦

  5. истинското кисело мляко /ако е правено със жива нлиечно-кесела закваска /трябва да вкисне ;иначе не е истинско

  6. Благодаря за чудесната рецепта! Получи се наистина разкошна баница! Определено това е страхотна закуска за неделя сутрин 🙂
    Поздрави!

  7. Mozete li da mi napisete receptata za redena banica, koyato stava hrupkava. Blagodarya mnogo.

  8. Мама я правеше с татко така:
    300 гр. натрошено сирене се разбърква с 4 яйца. Тавата се намазва с олио. Преброяват се корите и се разделят мислено на три като леко се подгъва крайчето на белязката. В тавата се редят кори, всяка намаслена с олио. На първата белязка се слага една трета от сиренето с яйцата. Продължава се с кори до втората белязка. Там се слага втората трета от яйчената смес. И така до края на корите. Най-отгоре се намаслява с олио и се пече в загрята умерена фурна до готовност. Може да се напръска леко с вода след като се изкара от фурната и да се покрие за кратко с кърпа. Корите стават хрупкави и ронливи. Да ви е сладко!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s