Руло Стефани

Никога не го бях приготвяла вкъщи. Спомням си от ученическите години ни го приготвяха в стола за обяд. Нямам лоши спомени за вкуса му от това време за разлика от всички видове кремове и малебита. Тях направо не ги понасям! Но онзи ден се чудих какво различно нещо да приготвя, което хем да е засищащо, хем да става за мезе за бира, тъй като Виден е почитател на пивото. Рових из интернет и попаднах на подходяща рецепта, която естествено претърпя леки промени:

Необходими продукти:

телешка кайма – около килограм;

зелен лук – три стръка;

хляб – един крайщник;

яйца – 4 сварени и 2 сурови;

моркови – два по-едри, сварени в подсолена вода;

кисели краставички – 4-5 бр.;

галета за поръсване;

пушен кашкавал за поръсване;

олио за намазване на тавата;

сол и подправки на вкус и по желание;

Начин на приготвяне:

От смляното месо, ситно нарязания лук, накиснатият във водата и изстискан хляб, едното сурово яйце и единия жълтък, смления черен пипер и сол на вкус се приготвя смес, която, след като престои в хладилник около 10 минути, се разстила върху фолио на пласт с дебелина 1,5-2 см във форма на правоъгълник. Отгоре по дължината й се слагат на редове нарязаните на ивички с дължина 0,5 – 1 см сварените в подсолена вода моркови и нарязаните на ивици кисели краставички, а по средата – ред от твърдо сварените яйца. С помоща на фолиото сместа се повдига и се увива на руло. Рулото се притиска по дължината, а в краищата се загъва, за да не изпадне плънката, поставя се в намазана с олио тава, намазва се отгоре и отстрани с разбития белтък, поръсва се с галетата и настъргания кашкавал, отгоре се слагат малки парченца масло или се поръсва с олио, набожда се на няколко места с вилица и се пече във фурна на 200 градуса за около 30 мин.


Готовото руло, след като престои 15 – 20 минути, се нарязва на филийки с дебелина 1 – 1,5 см, които се заливат с подходящ сос на основата на сос Бешамел. Моето не издържа до приготвянето на соса, защото беше нападнато от изгладнелите ми мъже – Виден и дядо Видю и до сос не опряхме, но използвахме за заместител соев сос.

Да ви е сладко:

Advertisements

4 responses to “Руло Стефани

  1. Ей, че и вкусно и красиво!!! 😉 😉
    Пробвай с копиране на статията и да я пействаш в страницата, в която искаш да бъде. Мислех, че може да стане в управление на статии и страници, ни не става така. 😦

  2. Храната е трудна и специфична за снимане, но ако се упражняваш честичко, резултатите няма да закъснеят.

  3. ако пък искаш по-интересен външен вид, направи рулото в кръгла форма за кекс

  4. Хм, интересна идея! Но как ще го навия? Или да го направя като сандвич със застъпване… Ще пробвам и ще споделя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s