Ваканция в Рая І

Откакто се върнах, разказвам това вече стотици пъти. И ще го разказвам поне още толкова на хората, които още не съм срещнала…Ще го разказвам и на децата си, и на техните деца…И с всяко следващо разказване преживяното ще се превръща в приказка, легенда за един друг свят, различен от този в, който си създаваме ежедневно, с общите усилия на всички ни…и си мислим, че е най-великия и прекрасен!

Малко ирония в началото, за да ме предпази от разчувстване!

Прегръдките на приятелите ми се оказаха портата към един свят, в който хората ценят и пазят всичко, създадено от тях за самите тях! Базел е градът, където живее моята приятелка Ирина, щастливо омъжена за сърбина Александър на шумна и весела църковна сватба в Белград 2007, но подписали официално брак пред швейцарските власти на 22.12.2006. Славяни, слава Богу! Мястото за живене е избрано отдавна и двамата просто следват пътя си. Адаптирането за нея е по-трудно, заради езиковата бариера – за да работиш ти е нужен немски писмено и говоримо, и швейцарски говорим диалект. Сега ходи на курсове по немски и упорито изследва всички обяви за работа за някое случайно вакантно място с английски. А той работи във фармацевтична компания и печели достатъчно за да издържа и двамата без никакви лишения. Нека са щастливи и силни заедно!!!

Малко след като кацнах на летището още ми беше твърде радостно от очакваната среща, за да мога да направя веднага паралел за сравнение /неизбежно е!/ между България и Швейцария. Но постепенно нещата сами се набиват в очите – пътят е широк, без дупки, добре осветен, има маркировка и указателни табели за всичко, в тунелите е светло като ден, в града няма задръстване /не защото е малък, а защото има много и удобни начини за придвижване от точка А до точка Б/, чисто е, подредено някак си… Всяко дворче и прозорче са празнично украсени и намигат закачливо, дори на строителните кранове отгоре имаше поставени коледни дръвчета!

В семейното гнезденце на Ирина и Александър цари същата атмосфера на чистота и ред, но носи техния дух, уют и е толкова цветно, че те обгръща с приятна топлина след пътуването и ти става драго сякаш си у дома…

През уикенда Александър беше организирал двудневна екскурзия в Алпите: посещение на замък-галерия, къщата-музей на H.R. Giger създателя на Пришълецът, традиционна вечеря по швейцарски, действаща фабрика за швейцарско сирене със дегустация, разходка из един от скъпите курорти Гщаат и всичко това придружено от невероятни гледки и хубаво време, добра компания и здрава храна. Когато вечерта в неделя се завърнахме в Базел емоционално задоволени почти веднага заспахме. Помислих си само „За Бога, а това е само края на третия ден от моя престой!“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s